De Pantanal ligt grotendeels in Brazilië en is het grootste wetland van de wereld en tevens het rijkste gebied wat betreft vogelsoorten en andere diersoorten zoals amfibieën, reptielen, vissen en zoogdieren.

De Pantanal staat een half jaar grotendeels onder water en is daarom niet geschikt als landbouwgebied en dat is tevens de reden dat het daar nog steeds zo ongerept is. Er is maar een weg, de Transpantaneira en die is 140 km lang. Dat is niet de gehele lente van het gebied, omdat het nog veel groter is!

In de Pantanal komen een aantal diersoorten voor die je nergens zo goed kunt zien als daar: dat is de jaguar, de reuzenotter, de cabibara, tapir, miereneter, vier moerashert soorten de jarabu (grootste ooievaar van de wereld) en de hyacint ara die haast was uitgeroeid vanwege de vogelhandel!

De Pantanal is een reservoir voor deze bedreigde diersoorten die daar zelfs in aantal toenemen. Er zijn een aantal buitenlandse organisaties zoals Panthera die de bescherming en monitoring van de jaguars en andere katachtigen op zich neemt en tevens dit ecosysteem probeert te behouden.

Het lijkt tegenstrijdig, maar het ecotoerisme is mede verantwoordelijk voor het behoud van het gebied. De natuur is geld waard en vele toeristen komen hier om de prachtige natuur te bekijken en te fotograferen. De plaatselijke bevolking heeft daardoor vaste inkomsten en wilde dieren worden nu al jaren niet meer bejaagd.

Kijk bij workshops over de unieke fotoreis die ik organiseer naar dit gebied.

Lees meer over Steven Ruiter