Over natuurfotograaf Steven Ruiter

Natuurfotograaf Steven Ruiter geeft fotoworkshops die hoog aangeschreven staan. Canon Nederland, Foto Konijnenberg, CameraNU.nl en andere retailers maken niet voor niets al jaren gebruik van zijn diensten. Ook de fotoreizen en -excursies die hij organiseert naar onder andere Polen, Duitsland, Finland, India, Brazilië en diverse landen in Afrika slaan heel goed aan. Deelnemende cursisten krijgen tijdens deze trips, mede door de kennis en ervaring van Steven, geweldige fotokansen geboden. 

Hoewel Paul Huf hem al via een fotowedstrijd in 1978 ontdekte, is Steven Ruiter zich pas vanaf 1983 serieus gaan bezighouden met de natuurfotografie. In september 2004 wordt hij voor deze tak van fotografie benoemd tot ambassadeur van Canon Nederland. Sindsdien is zijn beeld op menige fotobeurs te bewonderen.

Vanaf datzelfde jaar gaat Steven zich tevens toeleggen op het geven van workshops voor Canon en andere opdrachtgevers, zoals de tijdschriften Zoom, Focus, Landleven en Grasduinen. Ook voor grote fotozaken als CamaraNU.nl gaat Steven workshops geven.

In 2009 verschijnt 'Dieren fotograferen' bij Tirion uitgevers BV, een rijk geïllustreerd boek van Steven Ruiter over de voorbereiding, techniek en werkwijze van het fotograferen van dieren in de vrije natuur. Deze uitgave is nog steeds te bestellen bij Bol.com.

 

In de jaren die volgen resulteren de bezoeken van Steven aan diverse landen op het Afrikaanse continent in veel beeldmateriaal van de daar levende dieren. In 2012 behaalt hij daarmee de finale in de BBC Wildlife Competition.

Ook bij particuliere en zakelijke instanties vindt zijn beeld aftrek. Zo hangt een uitgebreide collectie van zijn werk in kantoren van de KLM in Parijs en Milaan.

De laatste jaren maakt Steven Ruiter veel reportages waarin hij zijn veelzijdigheid als natuurfotograaf bewijst.