Over natuurfotograaf Steven Ruiter

Natuurfotograaf Steven Ruiter geeft fotoworkshops die hoog aangeschreven staan. Canon, Nederland, Foto Konijnenberg en Cameranu en andere retailers maken niet voor niets al jaren gebruik van zijn diensten. Ook de foto reizen en -excursies die hij organiseert naar onder andere Polen,Duitsland,Finland,India en diverse landen in Afrika slaan heel goed aan. Deelnemende cursisten krijgen tijdens deze trips, mede door de kennis en ervaring van Steven, geweldige fotokansen geboden. 

Hoewel hij reeds via een fotowedstrijd in 1978 door Paul Huf ontdekt werd, is Steven Ruiter pas vanaf 1983 zich serieus gaan bezighouden met de natuurfotografie.

Vanaf 2004 is Steven zich meer gaan toeleggen op het geven van workshops voor Canon en andere opdrachtgevers. Voor tijdschriften als Zoom, Focus, Landleven en Grasduinen heeft hij workshops verzorgd. Ook voor grote fotozaken zoals Camaranu heeft Steven Ruiter workshops gegeven.

In 2009 verscheen 'dieren fotograferen' bij Tirion uitgevers BV, een rijk geïllustreerd boek van Steven over de voorbereiding, techniek en werkwijze van het fotograferen van dieren en de vrije natuur.

De laatste jaren resulteren de bezoeken van Steven aan diverse landen op het Afrikaanse continent in veel beeldmateriaal van de daar levende dieren. In 2012 behaalde hij daarmee de finale in de BBC Wildlife Competition.

Ook bij particuliere en zakelijke instanties vindt zijn beeld aftrek. Zo hangt een uitgebreide collectie van zijn werk in kantoren van de KLM in Parijs en Milaan.

Steven Ruiter maakt de laatste jaren veel reportages waarin hij zijn veelzijdigheid als natuurfotograaf bewijst. In september 2004 wordt hij voor deze tak van fotografie benoemd tot ambassadeur van Canon Nederland en is zijn beeld op menig fotobeurs te bewonderen.